Vår draghunds kennel
Kennel Noatak startade 1989. Våra Alaskan Malamutes går i stort tillbaka på de gamla norska linjerna (Topkok) med inslag av Barrenfield (USA) och Cold Valley (Belgiska). I de senaste parningarna har hanar från Poker Flat/ Storm Kloud (USA) använts.
Vi upplever att vi nu har fått fram hundar av bra typ som också fungerar bra socialt och bruksmässigt. Men för att ytterligare förbättra vår avel söker vi ständigt efter malamuter med utpräglade drag- och ledarhundsegenskaper, samt mycket bra rörelsescheman (trav). Vårt sökande ger oss kontakter över hela världen.
Vi avlar och föder upp renrasiga alaskan malamutes med målsättning att de skall vara socialt fungerande, friska och sunda, bruksmässigt mycket bra samt utseendemässigt väl svara mot rasstandarden.
På kenneln finns också 10-15 Alaskan Huskies som används i verksamheten men tränas för tävling.
Socialt fungerande; våra malamuter används i hundspannskörningen för turister samt draghundstävlingar i både nordisk och slädhundsstil utan några problem. En trolig anledning till att de är socialt harmoniska är att de från tidigaste valpstadium lär sig umgås med andra hundar, möter mycket folk och alla våra djur på gården. Samtidigt sätts tydliga gränser och våra hundar blir signalstarka och förstår sin plats i hierarkin.
Friska och sunda; för att få bruksmässigt bra malamuter avlar vi på friska föräldra-djur, vi beaktar inavelsgraden och försöker genom en kombination av linjeavel och utavel bibehålla en sund ras. Vi följer SKK:s och rasklubbens riktlinjer för seriös avel och upp-födning. Vår hundhållning i allmännhet präglas av att på ett bra sätt tillgodose våra hundars naturliga behov av mat, motion, skydd och socialt umgänge/ trygghet.
Bruksmässigt mycket bra; på en vintersäsong (höstträning + turistkörning + tävling) körs våra hundar 4000-6000 km. För att klara dessa distanser skall hundarna vara träningståliga, ha vilja att dra samt vara rätt byggda. Dessutom skall de ha de polara egenskaper som krävs för att klara temperaturer lägre än -40°C eller snöstormar på kalfjället.
Ett annat sätt att mäta bruksegenskaperna är att köra tävlingar (gärna över längre distanser med vikt i släden) eller genomföra fastlagda dragprov. Genom åren har våra hundar tävlat och vunnit ett otal KM (SPHK, NP, Malamuteklubbens), Polarhundsmästerskap, P-löp och långdistanstävlingar. Bl.a har vi nu 6 Trekkhunds-champions plus 3 tidigare. Vi har haft 2 hundar som utsetts till Årets malamute.
De sista åren ha vi satsat på de längsta långdistanstävlingar i Skandinavien. Bland annat genomförde ett renrasigt Malamutespann, för törsta gången i historien, en tävling över hundra mil - Finnmarkslöpet 2017.
Utseendemässigt; vår uppfattning och avel utgår från rasstandarden samt de krav som vår verklighet ställer. Ett sätt att mäta hur man lyckas i sin avel och hur vår uppfattning stämmer med andras tolkning är att ställa ut hundarna. Stor lycka är när en bruksmässigt bra hund också lyckas bra utställningsmässigt. Genom åren har vi haft 10 utställningschampions varav några har varit både Norsk och Svensk UCH.
Genom åren har vi erövrat ett 30-tal BIR och BIM titlar.
Intresserad av att köpa valp?
Vill du ha en draghund eller en tur-kompis? Hör av dig då!